fredag 29 februari 2008

torsdag 28 februari 2008

ännu ett vårtecken

jag vet att smhi har sagt att det ska bli vinter snart igen med snö och skit, men på väg till tvärbanan upptäckte jag ytterligare ett vårtecken: en shortsbeklädd brevbärare susade förbi mig på sin cykel.

onsdag 27 februari 2008

maskar i februari

i morse när jag var på väg till tvärbanan såg jag en mask som någon antagligen cyklat över - den var skadad i alla fall. jag tänkte "stackars mask" för att sedan direkt hoppa till "mask? nu? i februari?" jaja, med den värmebölja vi haft så förvånar det mig egentligen inte så mycket. krokusarna utanför min port började ju komma upp i slutet av januari. hur som helst såg jag sedan fyra maskar till som alla var på väg åt samma håll (tror jag i alla fall - sånt är rätt svårt att avgöra) jag undrar var de skulle.. maskkonvent, finns såna?

idag fick jag ett mail av cattis, pappas sambo. det var en text av woody allen som jag tyckte var jäkligt kul.

"in my next life i want to live my life backwards. you start out dead and get that out of the way. then you wake up in an old people's home feeling better every day. you get kicked out for being too healthy, go collect your pension, and then when you start work, you get a gold watch and a party on your first day. you work for 40 years until you're young enough to enjoy your retirement. you party, drink alcohol, and are generally promiscuous, then you are ready for high school. you then go to primary school, you become a kid, you play. you have no responsibilities, you become a baby until you are born. and then you spend your last 9 months floating in luxurious spa like conditions with central heating and room service on tap, larger quarters every day and then voila! you finish off as an orgasm! i rest my case."


jag har upptäckt att jag har en anonym beundrare:
sen måste jag klämma in lite humor:
"i have a deram - just thought you ought to know!"

och den här underbara gamla reklamfilmen som jag nästan glömt bort. love it!

tisdag 26 februari 2008

bidrag från vanja

fick ett mail från min kära vän vanja som fullt och fast förstår min humor:
"något för bloggen. du som gillar fula saker som står i tidningen. detta för tankarna till arne hegerfors gamla floskel 'det ser mörkt ut på kameruns avbytarbänk'".


torsdag 21 februari 2008

ibland förvånar man sig själv

i morse vaknade jag av väckarklockan kl 05.50, jag drog mig i 10 minuter och sen klädde jag på mig ordentligt och stack ut på en 3 kilometer lång joggingtur. när jag kom hem hade jag gott om tid på mig och passade då på att göra en ordentlig frukost med gröt, mackor och juice. hurra för mig!

onsdag 20 februari 2008

jag recenserades av agaton

i går på väg hem från jobbet steg en märkbart berusad äldre man med talfel på vid universitetet. han satte sig först hos en dam och började prata med henne. jag satt och spelade ett spel på min mobiltelefon men kunde inte låta bli att lyssna lite på vad han sa.

fullgubben för sig själv och sen till damen: "kärringar.. de har ingen kompetens! jag är ingen dåre, jag är högutbildad! sitter du och drömmer? vad drömmer du om? sitter du och drömmer? fantiserar kanske det heter..."

damen: "ja, men det måste man ju få göra."

fullgubben: "ja - visst måste man få göra det. men en sak ska jag säga dig.. en sak, två saker!"

här gick damen av vilket irriterade fullgubben, som jag hellre kallar agaton (eftersom han såg ut att heta det - gråhårig, lite rufsig, skäggstubb, stora sorgsna ögon - jag har ingen aning om vad han egentligen hette).

agaton ropade efter damen: "jag är ingen dåre!"

han bytte kupé och hamnade istället mittemot mig där han fortsatte prata om det han ville säga damen och mycket annat. han pratade rätt ut, då och då vände han sig till de som satt i kupén bredvid, ibland pratade han för sig själv och ett par enstaka gånger med mig: "det finns två saker i livet: att man inte är våldsam och att man är trevlig och kan föra sig, det finns tre saker.. jag kan bägge. jag är en fredlig man."

jag tittade upp från mitt spelande för en sekund: "det är bra det.."

agaton: "ja, jag har druckit en del i mina dar och det står jag för! jag tar hand om mig själv och dricker min jävla alkohol, jag har mitt... jag kan föra mig!" agaton vände sig till de som satt i kupén bredvid och blev upprörd igen. "vad har ni?! sitter och drömmer, ser inte verkligheten, världen.. det är faktiskt 2008. den nittonde februari - jag är ingen dåre! på åttitalet var det på ett annat vis, nu är det bara våldtäkter och mord. jag vill inte ens tänka på det, då blir jag gråhårig." vilket var lite sent påtänkt "mord. mord överallt! ja, jag gör inte sånt.. jag sysslar inte med såna...angrepp. men, sverige, så här bara!" agaton slog med en klatsch ena handens ovansida i sin andra hands handflata samtidigt som han gjorde ett ljud som lät som något som mosades "jag har sett så mycket jävelskap i mina dar, gått igenom så mycket. jag har blivit mordhotad en gång, men jag klarade mig. jag är en hård typ. en hård man! jag är högutbildad. jag är ingen dåre! jag måste ju kunna försvara mig om ni kommer med såna angrepp! jag är ingen dåre - jag är inte ensam på tunnelbanan! det sitter folk...överallt! vad ska jag göra då? lägg ihop ett och två så förstår du, om du har någon hjärna! om du har någon hjärna... ja, jag sitter och skriker, jag är hård."

så här höll agaton på hela vägen till mariatorget då han vänder sig till mig: "du är en fin kvinna. jag gillar dig..."

jag tittar återigen upp från mitt spelande och skrattar lite: "tack ska du ha."

agaton: "ja, jag gillar dig. jag gillar dig skarpt! du är en fin människa...kvinna menar jag. ja, jag sa fel. så go så. jag ska av nästa, men innan jag går av vill jag veta en sak. har jag varit elak mot dig? jag är en hård man. har jag varit otrevlig mot dig? kommer inte riktigt ihåg."

jag: "nej inte mot mig, det är ingen fara."

agaton: "för i så fall vill jag be om ursäkt."

jag tittar upp och ler mot honom: "ingen fara..."

agaton är tyst ett tag för första gången sen han klev på, sen fortsätter han: "inte för att det är min sak. jag vet att det inte är min sak... men bor du häråt? utåt?"

jag tittar upp från mitt spelande, fortfarande med ett leende: "som du säger - det är inte din sak."

agaton: "nej, jag ber om ursäkt. det är det inte. nu ska jag av, kan jag gå av ordentligt?"

jag: "jag vet inte, du får väl prova."

agaton: "hej då.."

jag: "hej då, ha det bra."

agaton vinglar av och fortsätter muttra för sig själv.

i helgen var det 6 månader sen jag började på mitt jobb vilket innebär att jag antingen blir fast anställd eller får gå. jag hade ett givande snack med min närmaste chef i morse och fick höra att de gärna hade mig kvar. dagens horoskop var passande, men lite oroväckande när jag först läste den eftersom den fasta anställningen även innebär en löneförhandling som förhoppningsvis kommer ske i dagarna.

och så dagens aftonbladet:
hur har de tagit reda på det?

tisdag 19 februari 2008

hört på tvärbanan

föraren av tvärbanan i morse var nog en aning bitter. vi hade precis börjat rulla från årstadal när vi plötsligt gjorde en tvärbromsning. en trött stämma hördes från högtalarna: "jag får be konduktören kontrollera dörrarna. det är väl någon som gått upp antar jag". någon minut gick och sedan fortsatte han med lika trött ton: "det var en hyttdörr som hade gått upp, det är konstruktionsfel på dem. det kommer säkert inte åtgärdas - inte i det här företaget." vi åkte vidare.

måndag 18 februari 2008

lugn helg

vi bestämde oss för att ta en riktigt lugn helg och inte åka land och rike runt för att hinna med så mycket som möjligt - det blir lätt så när matte bara är hemma om helgerna.

i fredags var vaknade jag med ett ryck kl 9, då skulle jag egentligen redan varit på jobbet. jag har glömt ställa klockan två gånger den senaste veckan, men bara försovit mig en gång. jag fick panik och tog bilen till jobbet, något som inte har skett en enda gång sen jag började där i somras. jag kom inte lika sent som jag skulle gjort om jag åkt kommunalt, men jag missade den efterlängtade fredagsfrukosten. dammit! sen kände jag mig överstressad hela dagen - så blir det när jag försover mig, jag kan inte varva ner på jättelänge. när dagen var slut åkte jag förbi hornstull och hämtade upp älsklingen och sen bar det av hem till mig (eller oss, vi bor ju faktiskt där båda två numera). lite senare var vi en sväng hos lilla mamma där också moster, mormor och plastkusin satt och mös och åt goda smörgåsar. min moster är hundvakt åt en liten vovve. det är någon sorts gatukorsning från spanien som är helt galen i mat. så fruktansvärt söt, tofsig och rufsig och sprallig. hon gjorde vad som helst för en liten bit skinka. när vi kom hem blev det guitar hero och film, sen kom vi nog i säng rätt tidigt om jag inte minns fel. älskling hade som vanligt gått upp tidigt på morgonen och fysat och jag hade haft en hektisk dag och en vecka fylld av möten så vi somnade rekordsnabbt eftersom vi båda var väldigt, väldigt trötta.

lördagen började med att mathias gav sig ut på en 3-kilometers joggingrunda medan jag låg kvar och drog mig. jag nöjde mig med att rinna ur sängen och ha kaffet klart lagom till han var tillbaka. det var väldigt svårt att komma igång vilket ledde till att vi blev lite sena. vi skulle nämligen hem till mattes morbror som fyllt år. väl där blev vi bjudna på gulasch med creme fraiche och gott bröd, till efterrätt blev det prinsesstårta. matte fick ett glas vin till maten så det var jag som fick sätta mig vid ratten och köra sen. lika bra, jag måste ta tag i mitt körande. ju längre det går mellan varven desto nervösare blir jag när jag ska köra. inte bra att vara nervös i trafiken, då gör man lätt misstag. vi åkte förbi systemet och köpte en flaska rött till kvällen och en flaska whiskey till mathias. sen bar det av till någon av stormarknaderna som låg i samma område, där hittade vi ett spel var till ps2:an för 99 kr/st. nej, men det har jag ju helt glömt bort att skriva - förra helgen var vi hos fredrik och noora och spelade guitar hero. vi blev så fast att vi med ens var tvugna att köpa det vi med. vi hittade ett billigt ps2 på blocket och med det kom guitar hero 2 och två guror. hur som helst blev det prince of persia - sands of time och medal of honour. gissa vem som köpte vilket... okej då - jag köpte prince, men det har slutat med att jag nästan fastnat lite mer för krigsspelet. det trodde jag aldrig. kvällen fortsatte med att vi glodde på tv, spelade spel, åt gott och drack vin och en liten virre. mysigt!

söndagen blev också rätt lugn. vi vaknade kring 10, gick upp, tog det lugnt och vaknade i vår egen takt. när vi kände oss som människor igen åkte vi till hornstull och tömde mathias gamla byrå och hans skafferi. hittade en massa bra grejer hos honom, bland annat en liten slatt balsamvinäger med hallonsmak. den sumpade jag tyvärr utanför porten hemma hos oss sen. typiskt. jag tröstade mig med att det ju ändå inte var så mycket kvar och att det gjorde att det luktade gott på trappan. hoppas bara grannarna höll med mig. jag fick sitta på huk och torka upp det mesta med hushållspapper, men en svag doft av hallon dröjde sig ändå kvar. mumsigt - men det hade varit ännu mumsigare på en sallad :P sen svullade vi ur, det blev hemmastekta hamburgare till lunch och hemmaugnad pizza till middag. åååh, vad pesto gör sig bra på pizza! vi spelade lite till (eller jag spelade lite till), sen blev det king kong på trean. vi hade båda sett den tidigare och innan de ens kommit in till stan med apan höll vi båda på att somna i soffan så det var bara att masa sig i säng. och så var den helgen slut. jag börjar bli rädd - det känns mer och mer som om någon galen vetenskapsman har kommit på ett sätt att skynda på tiden så fort det blir helg. läskigt.

onsdag 13 februari 2008

lömsk

hittade en kul sida som genererar anagram. jag genererade några namn och ställde in att resultatet som högst fick bestå av två ord.

mathias namn blev:

avslitet arholma (låter lite läskigt)
vattholmas liera
halvtio alarmets (han är snarare halvsju larmet - morgonpigg som attan)
vattholma israel
allierat hovsamt (de två sista namnen tycker jag hade lite soldat-undertoner...)

mammas namn blev:

klöser susannes
ansöker slussen
ruelsens önskas
köerna slussens
ruelsens skönas
raukens lössens
ruelsens ansöks
sökarens lusens
sökaren slussen
skönare slussen
köernas slussen
kassörens lusen
kassören lusens

mycket slussen med andra ord..

mitt namn blev:

klöser kims
skir lömske
mörkes slik
risk lömske
mörkes kils
kris lömske
rikes lömsk
mörk silkes
eriks lömsk
mörk eskils
mörke skils
likörs smek
likör smeks
kröks emils
skri lömske

varför känns det som om jag bara blir mörk och lömsk?

fredag 8 februari 2008

ännu mer englafilmer - det får ni helt enkelt stå ut med

och så en som inte gick att rotera av någon anledning

onsdag 6 februari 2008

music maniac

tack patrik! är helt fast på lastfm. lyssnar på musik hela dagarna och hittar nya artister och ny musik som helt faller mig på läppen.

det var väldigt lugnt på jobbet idag. var tvungen att kolla så att mailen verkligen fungerade, men det var inga problem där inte.. det var helt enkelt en sån där pill-i-navel-dag. kan vara rätt skönt med såna också.

på vägen hem, däremot, var det en del action. när vi kom till mariatorget blev tunnelbanan stående och man hörde en del rop från perrongen. det gick så lång tid att folk började fråga varandra om någon hade en aning om vad som hände. när vi till slut började åka igen ljöd tunnelbanförarens röst i högtalarna (här får ni tänka er en släpig kvinnoröst, inte het olik leif g.w. perssons): "och så en förklaring till att vi stod stilla i mariatorget: det var några töntiga killar i 20-årsåldern som var nere på spåret. och sen när de såg att jag kom sprang de iväg - (djup suck) som valigt, de fegisarna. jaja - vi får inte åka med dem på kopplet, även om vi skulle vilja." det sista ordet betonade hon tydligt. där hade vi en förare som hade fått nog.

när vi kom till zinkensdamm hörde man en kvinnoröst i högtalarsystemet ute på perrongen. det som var lite ovanligt var att hon pratade på engelska. jag han inte höra vad hon sa i början, men det jag uppfattade var: "...do not panic, remain calm and stay on the platform. a fire has been reported in the ticket hall..." sen stängdes dörrarna och vi åkte vidare.

i liljeholmen missade jag min tvärbana med några sekunder och istället för att stå och vänta bestämde jag mig för att gå in på konsum och köpa lite keso. när jag kom in såg jag att de hade en kock på plats som delade ut smakprover. jag var lite småhungrig så jag passade på att ta mig en liten mikroskopisk tallrik pasta och kycklingbröst. det var gott, men kocken var lite underlig. en kvinna som också stannat för att smaka såg att han öppnade en nyvärmd förpackning. "åhå, rykande färskt" skojade hon när ångan steg upp från maten. "javisst" svarade kocken "direkt från mikron - väldigt lätt för mig som kock". inte så konstigt kanske, men det han sa sen var desto mer underligt: "när mitt pass är slut, om en timme, då ska jag gå och lägga mig i sängen. syns det? syns det?". menade han att han var sjuk? den goda maten kändes med ens lite mindre god och lite mer smittsam. det var väl underligt av honom att säga det till kunder? eller till någon han inte känner, för den delen... jag vet inte om det var fler han hade sagt det till eller om folk såg på honom att han var dålig, för när jag skulle betala sen hamnade jag bakom en dam i kön som pratade med sin man, hon nickade mot kocken och sa "herregud, man blir väl dödssjuk om man äter det där". ja - vi får se om jag klarar mig...

och så kunde jag inte låta bli - här kommer ännu en kattfilm. engla såg en hund på tv och blev genast väldigt intresserad.annars var denna himla söt! (klicka på bilden)

tisdag 5 februari 2008

kramkalas

när jag stiger ur duschen på morgonen och har lindat en handduk kring min lekamen kan jag nästan ofelbart finna en liten svartvit varelse på toalettlocket. och när jag ställer mig för att borsta tänderna formligen kastar hon sig mot mig och trycker sin lilla kropp mot min. hon gillar värme.. länge har jag tänkt dokumentera denna lilla rutin men aldrig lyckats komma ihåg att hämta kameran förrän jag svalnat. men så idag mindes jag. men eftersom jag (enligt katten) hade en konstig svart klump i mina händer (kameran) var jag tvungen att truga henne lite innan hon satte igång. vanligtvis brukar jag lyfta upp henne och då vägrar hon gå ner på flera minuter - jättemysigt, men lite opraktiskt om man har bråttom på morgonen. notera min fina morgonröst när jag säger "vill du kramas?".

söndag 3 februari 2008

blixthalka på götgatan

efter lördagens snöbonanza blev det enormt halt på sina ställen. särskilt på götgatan här i stockholm. många ramlade pladask när de intet ont anande kom ut från tunnelbanan. folk hängde bokstavligen som klasar i lykstolpar och vågade inte släppa taget med rädlsa för att ramla och göra illa sig. vid ett tillfälle fick jag och ida grabba tag i ett elskåp och hjälpa en annan tjej runt ett hörn - hon kunde inte ta sig upp själv och det berodde inte på att hon hade druckit. vi höll oss fast så att knogarna vitnade och hon fick klättra förbi oss genom hjälpande händer och krampaktiga grepp om våra jackor. som tur är gjorde ingen illa sig - i alla fall inte när vi var där - istället skapade halkan en gemenskap. folk skrattade med skräckblandad förtjusning när de inte kunde få stopp på sig själva, andra bildade - precis som vi fick göra - små kedjor för att hjälpa varandra från de extra hala ställena ner till isfri mark. sen måste man ju få vara liite skadeglad också. en ung man kom ut från tunnelbanan och bråkade uppenbarligen med någon på telefon. han vrålade något i stil med "VARFÖR SKRIKER JAG?! VARFÖR SKRIKER JAG?!" varpå han gör en klockren vurpa och landar på rygg. han blir helt tyst och säger sen med en liten röst till personen i luren: "abu, jag ramla...". ja - han lugnade ju ner sig i alla fall ;) jag stannade kvar för att se så att han inte gjort illa sig, men det verkade ha gått bra.

jag lyckades filma några små klipp med min mobilkamera. kvaliten är inte den bästa, men man jag tror nog att det framgår att det var rätt halt.

1: lyssna på de förvånade ropen av folk som inte kan stanna i nerförsbacken och se gångstilen på grabbarna framför. mathias (som går till vänster) kör "pingvinen", dvs hasande små försiktiga steg och en annan som vi inte känner har valt att putta på med ena foten och glida på den andra. jag kallar den stilen för "quasimodo".


2: tyvärr en rätt mörk film, men man ser hur folk glider förbi som om de hade rullskridskor på sig, andra ser ut som de druckit 5 liter hembränt och har svårt att ta sig fram. särskilt de som skulle upp runt hörnet, ca 20 sekunder in i filmen.


3: håll koll på killen i den vita dunjackan. han hade tur som inte krashade rakt in i någon.